Studeren en zo

Het schooljaar is weer bijna voorbij. Maar vooraleer de vakantie van start kan gaan moeten we eerst nog die vermoeiende examenperiode doorstaan. Dit is zonder twijfel de vreselijkste periode van het jaar. Natuurlijk zijn er ook wel een paar voordelen aan verbonden: je bent in de namiddag vrij (jammer genoeg wel om te leren) en nadat deze periode voorbij is kan je genieten van een welverdiende vakantie. Ik denk wel dat ik nu al ben uitgeteld maar 2 voordelen zijn beter dan geen zeker. Voor diegene die deze periode net zo vreselijk vinden als ik zijn hier een paar studietips die je kunnen helpen deze periode toch iets draagzamer te maken.

  • Zorg ervoor dat je op tijd onder de lakens kruipt. Het helpt niet om zo lang, met weinig concentratie dus, te studeren. Onthoud goed dat je nog een lange periode te gaan hebt.
  • Begin de dag met een evenwichtig ontbijt en sla zeker geen maaltijden over. Een tussendoortje is ook zeker een aanrader. Je hebt deze energie echt nodig. Maar ondanks dat je best gezonde voeding eet vergeet jezelf zeker niet af en toe te belonen met een toch iets minder gezonde snack.


  • Neem af en toe een pauze. Na een uur vermindert je concentratie en kan je best even pauzeren. Het is beter om even een wandeling te gaan maken dan een boek lezen of tv te kijken. Want dan moeten je hersenen nog steeds hard werken.
  • Zorg voor een ordelijke leerplaats. Neem dus zeker geen voorbeeld aan mij!


  •  Emindmaps is een handig programma op de computer om mind maps te maken. Dit heeft mijn al heel hard geholpen om bijvoorbeeld mijn cultuur van Latijn te leren. Klik hier voor de site van emindmaps waar je het programma ook gratis kunt downloaden. 

Ik wens iedereen heel veel succes en hopelijk hebben jullie iets aan mijn studietips. (Nog een laatste tip: heb niet te veel stress en geloof in jezelf. Je kunt het!) 

Reacties