Mijn Plan Zus

Mijn mama kwam een maandje geleden met het gekke maar ook geweldig geniale idee om Plan Ouder te worden en uiteraard stemde ik hier meteen mee in. We kropen meteen achter onze computer en surfden met veel enthousiasme naar Plan.be waar we dan ook meteen alle online formulieren in orde brachten. Vanaf toen konden we niet veel meer doen dan wachten en dat deden we dan ook. Dagen en weken aan een stuk bleef ik me maar afvragen wanneer eindelijk de dag aan zou breken dat ik te weten zou komen wie mijn Plan Zus zou worden (we hadden namelijk ingevuld dat we graag een meisje zouden willen als Plan Kind) en die dag was dus enkele weken geleden. Toen vonden mijn mama en ik een grote envelop in onze brievenbus met daarin een ringmapje van Plan. In dat mapje stond al de informatie over het Plan Ouderschap en ook al over ons Plan Kind. Het is sindsdien dus officieel, ik heb een Plan Zus en haar naam is Mariata!

Maar wat houdt het Plan Ouderschap nu juist in?
Als Plan Ouder steun je de structurele projecten en programma’s in de omgeving van je Plan Kind in Afrika, Azië of Latijns-AmerikaEen Plan Kind steunen staat dus gelijk aan het steunen van een hele gemeenschap. Een school bouw je bijvoorbeeld niet voor één kind maar voor alle jongens en meisjes in hun omgeving. Je steun gaat onder meer naar het beschermen van meisjes tegen geweld, de oprichting van een veilige leeromgeving, lesmateriaal en opleiding voor leerkrachten... en dat allemaal voor minimum 25 euro per maand. Met je Plan Kind, het gezicht van de gemeenschap, kan je uiteraard ook een echte band opbouwen door bijvoorbeeld brieven met elkaar te schrijven en je als je wilt kan je zelfs bij je Plan Kind op bezoek gaan. Elk jaar krijg je van Plan ook een vooruitgangsrapport toegestuurd waarin staat hoe het met haar en haar familie gaat, of ze regelmatig naar school gaat, broertjes of zusjes heeft gekregen, ziek is geweest... met telkens 2 recente foto's. 


In het mapje dat wij toegestuurd hebben gekregen van Plan zat uiteraard ook zo'n vooruitgangsrapport, of nu nog beter gezegd, voorstellingsfiche en 2 recente foto's van Mariata. Hier hebben wij de eerste dagen echt uren naar gestaard en het rapport heb ik wel tienduizend keer opnieuw gelezen. Hierin staat dat ze woont in Sanmatenga (Burkina Faso) en dat ze geboren is op 25 juli 2008. Mariata haar ouders zijn allebei boeren en ze heeft ook nog 2 zussen van 7 en 1 jaar oud. Samen wonen ze in een huis gemaakt van klei met een metalen dak en een vloer van aarde. Ze gaat ook naar de lagere school en het duurt minder dan een half uurtje om die te bereiken. Ze heeft met haar familie ook toegang tot een waterbron, die zo'n uurtje van hen verwijderd ligt en de dichtstbijzijnde arts is ongeveer 45 minuutjes van hen verwijderd. 

Binnenkort gaan we met ons gezin een brief sturen naar Mariata en daar heb ik nu al ongelooflijk veel zin in. Volgens Plan is dat een van de mooiste cadeautjes die je een Plan Kind kan geven en stiekem kijk ik er ook al kei hard naar uit om ooit een briefje van haar te mogen ontvangen.


Zijn (of worden) jullie ook al Plan Ouder?

Reacties

 1. Zooo lief! Wij steunen thuis al zo lang ik me kan herinneren via Cunina. Daar wordt het geld voor je petekind gebruikt om zijn/haar studies te betalen. We krijgen meestal twee keer per jaar post met een schoolrapport, kerstkaartjes en tekeningen. Is inderdaad een leuk moment! Heel leuk dat je hierover schrijft!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oooh super leuk dat jullie ook zoiets doen en ik kijk er ook echt zo hard naar uit om post te versturen en natuurlijk ook om te krijgen.

   Verwijderen
 2. Wat goed van jullie! Zulke mensen zoals jullie heeft de wereld nodig!
  Liefs,
  Elles

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat lief dat jullie dit doen! Ik ken plan, heel mooi initiatief :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit doet mij erg denken aan Foster Parents, een doel dat mijn ouders steunden. Ik vind het erg mooi om kinderen in hun eigen omgeving te steunen. Ik steun deze organisatie niet, ik steun Vluchteling hulp

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooie manier om kinderen op een bepaalde plek te ondersteunen en er connectie mee krijgen. Mooi initiatief en goed dat je dit steunt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ooh wat fijn dat je het meisje een mooiere toekomst wilt geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat fijn dat jullie dit doen. Ontzettend tof om je in te zetten voor je medemens.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten